[...] odzywkę nie mogą liczyć na sukces w postaci powstania trwałej i solidnej muskulatury! Każdy, kto taka odzywkę będzie traktował jako podstawę białek w swej diecie ( spożywanie 100 i więcej gram dziennie odżywki) musi się liczyć na stopniowe, adekwatne do czasu trwania tej "kuracji" wyjaławianie (pozyskiwanie) niezbędnych składników [...]
[...] czekolady, bo obniżono w nich zawartość cukru, albo zastąpiono go słodzikiem, ale tłuszczu pozostało tyle samo. Czy jedząc sery, można schudnąć? Tak, ale należy ograniczyć spożywanie serów żółtych, które są ogromnie kaloryczne i zawierają dużo cholesterolu. Lepiej zrobić z nich np. sałatkę z dodatkiem warzyw czy owoców. Czy prawdą jest, że im [...]
Kiedy podnosisz ciężary, powodujesz mikrouszkodzenia włókien mięśniowych. To pobudza proces nazywany syntezą białek mięśniowych, który używa aminokwasów do naprawy i wzmocnienia włókien. Dzięki temu robią się one bardziej odporne na przyszłe uszkodzenia. Mięsień, który kurczy się przeciwko dużemu oporowi, adoptuje się do niego, stając się większym [...]
[...] soli wapnia w układzie krwionośnym. Czosnek zawiera od 0,2.5 do 0,9% olejku, który jest mieszaniną związków siarkowych o bardzo ostrej woni. Jak sygnalizują liczne badania, spożywanie dużych ilości czosnku dziennie jest błędem, gdyż małe dodatki czosnku działają pobudzająco na organizm, a duże ilości hamująco lub obojętnie. Zastosowanie czosnku [...]
[...] zazwyczaj na ograniczenie zdolności do wysiłku. Poprzez duże wydzielanie insuliny, poziom cukru we krwi gwałtownie spada, co prowadzi do osłabienia. Nie na darmo zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych, ponieważ te wchłaniane są stopniowo i powodują tylko niewielkie wydzielanie insuliny. Z drugiej strony, cukier gronowy uchodzi za [...]
[...] zazwyczaj na ograniczenie zdolności do wysiłku. Poprzez duże wydzielanie insuliny, poziom cukru we krwi gwałtownie spada, co prowadzi do osłabienia. Nie na darmo zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych, ponieważ te wchłaniane są stopniowo i powodują tylko niewielkie wydzielanie insuliny. Z drugiej strony, cukier gronowy uchodzi za [...]
[...] się tak dlatego że tkanka tłuszczowa naszego organizmu jest takim "większym" magazynem energii (ale to już temat na osobny artykuł). Czyli reasumując niewskazane jest spożywanie produktów które w tabeli indeksu glikemicznego odznaczone sa jako te o wysokim IG. Jesli już jesteśmy przy cukrach szybko podnoszących poziom glukozy we krwi to [...]
[...] wysoki poziom cukru we krwi i wyrównamy ilość glikogenu. Pozwoli to nam na uniknięcie zjawiska "rozpadu" do aminokwasów. Z drugiej jednak strony należy kontrolować spożywanie tej grupy żywnościowej, bowiem zbyt duże spożycie węglowodanów może przyczynić się do tycia. Dlatego też ich dozowanie zależy od indywidualnych warunków każdego [...]
[...] Co poszło nie tak? Odpowiedź jest prosta, że tsunami, które spowodowałeś spożywaniem dużej ilości kcal przez długi okres czasu przyczyniło się do wywołania stanu zwanego opornością anaboliczną. Nie chce być źle zrozumiany: Potrzebna jest nadwyżka [...]
[...] na temat ilości spożywanych tłuszczy na diecie redukcyjnej ja osobiście uważam że całkowite unikanie ich jest niewskazane ! ..między innymi ponieważ jak dowiodły badania spożywanie bardzo małej ilości tłuszczy miało ścisły związek z poziomem testosteronu - hormonu niezbędnego do wytwarzania czystej tkanki mięsniowej i procesów metabolicznych [...]
[...] zmiany w diecie. Posiadacze tej grupy krwi powinni jeść wołowinę, baraninę, cielęcinę, ryby (takie jak dorsz, halibut, jesiotr, morszczuk, makrela). Zalecane jest także spożywanie czerwonej cebuli, papryki, kalarepy, dyni, brokułów, pietruszki, porów, szpinaku. Poleca się jedzenie wszelkiego rodzaju śliwek. Natomiast ludzie posiadający grupę [...]
[...] jakie przyjmowane są przez wielu kulturystów. W celu uniknięcia szkodliwych następstw zaleca się przynajmniej czterogodzinną przerwę pomiędzy zażywaniem tych leków a spożywanie grejpfrutów czy soku grejpfrutowego. Na funkcjonowanie cytochromu P-450 wpływ mogą mieć także niektóre warzywa z rodziny krzyżowych (brokuły, kapusta, kalafior, [...]
[...] rytmem dobowym endogennej (wewnętrznej) produkcji HGH w organizmie człowieka. Było to błędem, gdyż równoczesne podawanie insuliny na noc nie wchodzi wcale w rachubę, jak też spożywanie obfitego posiłku tuz przed snem. Ponad to podawanie HGH na noc narażało zawodników na problemy z zaśnięciem ( płytki niedający wypoczynku sen), jak też bóle w [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] odpowiednio wysoki poziom cukru we krwi i wyrównamy ilość glikogenu. Pozwoli to nam na uniknięcie zjawiska rozpadu do aminokwasów. Z drugiej jednak strony należy kontrolować spożywanie tej grupy żywnościowej, bowiem zbyt duże spożycie węglowodanów może przyczynić się do tycia. Dlatego też ich dozowanie zależy od indywidualnych warunków każdego [...]
[...] organizmu, nie zawiera dodatkowych kalorii, dlatego znaczenie mato, jaki rodzaj napoju pijemy. Organizm potrafi wykorzystać wodę spożywaną w formie różnych napojów. Jednak spożywanie niektórych z nich powoduje negatywne skutki w organizmie. Wiele napojów zawiera substancje wymagające trawienia w przewodzie pokarmowym i dostarczające dodatkowych [...]
[...] tłuszczy, gdyż tłuszcz w pożywieniu utrudnia wchłanianie kreatyny -przyjmowanie odpowiedniej dawki magnezu i lecytyny, które są podstawowym źródłem organicznego fosforu -spożywanie kreatyny na "pusty" żołądek; -dostarczenie do organizmu takich pierwiastków jak: chrom, cynk , wanad ponieważ ich niedobór wpływa niekorzystnie na magazynowanie [...]
[...] również zaznaczyć, że wielu zawodników woli trenować z niewielką ilością pokarmu w żołądku a przedłużony wysiłek powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty [...]
[...] również zaznaczyć, że wielu zawodników woli trenować z niewielką ilością pokarmu w żołądku a przedłużony wysiłek powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty [...]
[...] zwierający białko co 3-4 godziny od przebudzenia. Ponadto, ilość białka na kilogram ciała winna wynosić od 2 do 3 kg na kg/m. Jak sugeruje Lyle McDonald (McDonald, 2008) spożywanie większych jego ilości w kulturystyce naturalnej nie ma sensu. Tylko sportowcy używający środków dopingujących mogą czerpać korzyści z większej podaży białka, ze [...]